Branje slikopisov

Slikopis je vrsta slikanice s krajšim besedilom, v katerem so nekatere izbrane besede nadomeščene s sličico ali pa sta napisana beseda in sličica ena ob drugi. Gre za pripomoček, namenjen začetnemu učenju branja, saj se teh kratkih, zabavnih besedil otrok loti brez strahu in se ob njih uči tehnike branja, z njihovo pomočjo opazuje, pripoveduje zgodbo, lahko tudi šteje in pridobiva besedni zaklad. Besedilo je navadno pisano z velikimi črkami.

Pripravile smo krajši slikopis o Tini in muci Tački (kliknite za dostop do PDF datoteke), s pomočjo katerega lahko učenec prebere kratko, razumljivo besedilo. Sličice nadomeščajo besedilo, zato jih mora učenec na tem mestu zgolj prepoznati in poimenovati ustrezno glede na prebrano besedilo.

Na podlagi bralnega razumevanja krajšega besedila mora otrok v naslednji nalogi k posamezni povedi povleči ustrezno sličico. Najprej prebere posamezno poved ter med danimi petimi sličicami izbere tisto, ki ustreza nadaljevanju besedila. Na koncu s klikom na gumb “PREVERI” ugotovi, kako dobro mu je šlo.

Vir 1 : PDF datoteka v tej vaji je lastne izdelave; 

Vir 2: Slike v tej vaji so pridobljene s spletne strani Pixabay; 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost